Online zajednica za karijeru "Glassdoor" iz Velike Britanije sprovela je istraživanje u kome je učestvovalo 1000 žena, a rezultati su bili šokirajući - čini se da, iako smo poprilično sigurne i slobodne kada treba postaviti pitanje o odmoru, slobodnim danima i visini plate, 78 odsto žena se ne bi usudilo da pita potencijalnog poslodavca o pravu na trudnoću, a sve iz straha da im posao uopšte i ne bude ponuđen.

Međutim, to nije sve! Samo 32 odsto žena izjavilo je da su dobrovoljno dale podatke vezane za materinstvo kada su već dobile posao, jer bi to manje uticalo na njihovo napredovanje u karijeri. Isto tako, više od petine žena reklo je da su bile drugačije tretirane od strane poslodavca nakon razgovora o trudnoći, dok desetina otkriva da se osećala potcenjeno.

"U Velikoj Britaniji je više od 13 miliona žena zaposleno, a pored njih, više od 5 miliona su zaposlene mame. Te žene su važan deo poslovnog sveta u Britaniji, pa bi bilo jako zastrašujuće da se o ovom problemu i dalje ćuti", zaključuje Džon Ingam, ekspert iz Glassdoor-a.