U okviru ovog istraživanja, u kom je učestvovalo pedeset muškaraca, analizirani su uzorci sperme, a onda su karakteristike njihovih lica ocenjivali drugi muškarci i žene. U obzir su uzimane veličina očiju, visina donjeg dela lica, širina jagodišne kosti, širina usana, širina nozdrva i slično. Zatim su istraživači testirali da li su neke od ovih odlika povezane sa kvalitetom sperme.

Pogledajte i Omiljeni muški napitak loše utiče na plodnost?

Otkriveno je da je privlačnost lica muškarca u vezi sa kvalitetom njegove sperme. Isto tako, otkriveno je da su muškarci sa muževnijim odlikama (šire lice, recimo) imali lošiji kvalitet sperme u odnosu na druge muškarce.

Istraživači još uvek nisu sigurni zašto je to tako, ali jedna od teorija je da su izraženije muževne crte u vezi sa višim nivoom tetstosterona. Prethodne studije su otkrile da visok nivo testosterona može da umanji broj spermatozoida. Zato je velika mogućnost da veoma muževan muškarac ima lošiji kvalitet spermatozoida, što može da utiče na njegovu plodnost.

Pogledajte i Ishranom do začeća: Kako nutrijenti utiču na plodnost

Ovo ne znači da su atraktivni muškarci veoma plodni ili da je muževni muškarac sa kojim izlazite, zapravo, impotentan. Do ovih zaključaka je došla mala studija koja je proučavala samo 50 muškaraca, pa je ne treba shvatati preozbiljno, ali rezultati su svakako zanimljivi, prenosi Blic Žena.

Saznajte i Zdravlje muškarca: Životni faktori koji utiču na plodnost

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.