Vekovima se u filozofskim, psihološkim, sociološkim i biomedicinskim studijama raspravlja o poreklu roditeljskog nagona. Većina naučnika smatra da je taj nagon, kao i nagon za razmnožavanjem, urođen. S druge strane, mnogi istraživači želju za decom smatraju znakom zrelosti.

Pogledajte i Najbolji lek protiv impotencije dolazi iz prirode!

Roditeljstvo je jedan od najlakših puteva da se obezbedi status odrasle osobe. Dolazak na svet prvog deteta ima i simboličko značenje – čoveka čini ocem, a ženu majkom. Roditeljstvo, u suštini, osim toga što zadovoljava lični interes, predstavlja i socijalnu kategoriju potvrđivanja sopstvenih vrednosti u društvu.

Istraživanje pokazuje da se može uočiti značajna razlika u shvatanju potrebe za decom kad je reč o stvaranju potomstva uopšte i o ličnoj potrebi da se imaju deca.

Pogledajte i Radost: Predivno i veselo majčinstvo u 20 fotografija

I muškarci i žene na prvo mesto stavljaju potrebu za produžetkom vrste i posmatraju rađanje dece kao rezultat prirodnog, urođenog nagona za razmnožavanjem.

Pogledajte i Kada život uskrati majčinstvo...

Lična potreba da se stvara potomstvo, pokazuju rezultati istraživanja, uglavnom potiče iz potrebe za davanjem ljubavi, za poboljšanjem kvaliteta života u nematerijalnom smislu i za obogaćivanjem braka i porodice.

Psihološko istraživanje pokazuje i to da muškarci, više nego žene, pričaju o ljubavi prema deci, a da odgovarajućih motiva za potomstvo ima i kod muških i kod ženskih ispitanika, izveštava RTV.

Pogledajte i Kako povećati verovatnoću za začeće?

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.