Naime, ovoj Britanki je dijagnostikovan uterus didelphys, redak deformitet od kog pati oko tri odsto žena na svetu.

Lekari su upozorili Džejn na to koliko je ovaj problem težak i objasnili joj da se neće lako ostvariti u ulozi majke, zbog čega je odlučila da se podvrgne programu vantelesne oplodnje. Međutim, tu nije bio kraj iznenađenja za Vudhedovu: ubrzo nakon što se prijavila za VTO, ona je saznala da je u drugom stanju!

Šta je

uterus didelphys?Ovaj deformitet nastaje prilikom razvoja u fetalnom periodu, kada se formiraju dve materice i razvijaju zasebno, kao dva različita organa. Moguće je da se u obema paralelno razvijaju trudnoće, a gotovo je neizvodljivo začeti prirodno, dok je sama trudnoća veoma rizična.

"Kada sam saznala da imam uterus didelphys, to je bilo ogromno iznenađenje jer sam godinama vadila bris grlića materice, a niko to do tad nije primetio", rekla je Džejn. "Rođena sam s time, a nisam to znala, pomalo je bizarno."

Uprkos svim prognozama, ova Britanka je začela prirodnim putem, a lekari su joj napomenuli da su za njeno stanje karakteristični spontani pobačaji, karlični položaj bebe i neophodnost carskog reza. Takođe, tu je i mogućnost za prevremeni porođaj ukoliko je materica u kojoj beba raste mala.

Džejn nije previše brinula - samim načinom začeća je pobedila prognoze, pa se nadala još jednom pozitivnom ishodu.

Njena devojčica, koja je dobila ime Grejs, rođena je nešto ranije, ali je danas zdrava beba kojom se mama ponosi.

"Rođena je jedanaest dana nakon mog četrdesetog rođendana i bila je najbolji mogući poklon koji sam mogla da zatražim ili ga sanjam", rekla je Džejn. "Bila je moje malo čudo."

Ona je otkrila da još uvek satima posmatra svoju ćerkicu i pita se kako je moguće da je Grejs zaista njena.

"Ona je naše preidno, prelepo čudo", zaključila je ova srećna mama.