Poznato je mišljenje da majke dele posebnu vezu sa svojim detetom, koja nije nalik ni na jednu drugu - čak ni na vezu deteta s ocem. Ali nedavno objavljeno naučno istraživanje pod nazivom "Fleksibilnost očevog mozga" pokazalo je da i tate mogu stvoriti jednako jaku vezu s decom, navodi se u hrvatskom izdanju lista 24 sata.

"Sve više je nekonvencionalnih porodica i uloga u podizanju dece", pojasnila je dr Sarina Saturn sa univetziteta u američkom Oregonu. U prisustvu majke, otkrili su naučnici, očev mozak je manje emocionalno aktivan, ali zadržava dozu kritičkog mišljenja. Kad majke nema, tata preuzima ulogu oba roditelja.


VIŠE: Tate i roditeljski instinkt

Do ovih rezultata došlo se tako što su skenirali mozgove oba roditelja koji su gledali video-interakcije sa svojom decom. Stimulisane su dve funkcije mozga - emocionalna i mentalna. Očevi koji su rekli da imaju sekundarnu ulogu pri podizanju deteta imali su manji emocionalni odaziv nego majke.


VIŠE: 5 naučnih dokaza da očinstvo menja mozak muškarca


No samohrani očevi pokazali su slične emocionalne reakcije kao žene u prvom slučaju. Zadržali su i kritičko razmišljanje, što znači da su preuzeli obe uloge. Jedan od najpoznatijih svetskih pedijatara, dr Vilijam Sirs, savetuje očevima da ne pristaju na ulogu "drugog" i da budu zamena.


VIŠE: Da li je tata mama, ili...

"Posao očeva počinje kad je dete dovoljno staro da baca lopticu. Povezanost od najranije dobi pomoći će očevima da bolje shvate svoju decu i imaju zdraviji odnos s njima. Zato ih ne smete odgurivati. Odnos očeva prema deci temelj je za njihov kasniji odnos prema sopstvenoj deci", pojašnjava dr Sirs.

Povezanost s bebom počinje od trudnoće. Otac bi trebalo da ide sa majkom na preglede kod doktora i da pokuša da prisustvuje porođaju. Takođe očevi nisu samo dlakavije mame. Oni drugačije drže bebu, drugačije im pričaju i teše ih, što je bebama izrazito bitno.