Bebe ne samo da  upijaju stres svojih majki već pod njegovim uticajem pokazuju i određene psihološke promene, tvrdi studija Univerziteta u San Fransisku.

Sociolozi godinama istražuju kako se emocije prenose sa jedne na drugu osobu.

"Naše istraživanje pokazuje da bebe upijaju stresna iskustva svojih majki, a zatim ih i ispoljavaju", tvrdi Sara Vaters, vođa studije i postdoktorant na UCFS odeljenju za psihijatriju.

Emocije zaista jesu "zarazne". Istraživanja pokazuju da među partnerima čak postoji emotivno usklađivanje, a najnovije studije žele da utvrde da li se ova vrsta prenosa emocija dešava i u drugačijim vezama, odnosno u vezi majke sa detetom.

Naime, prve lekcije o tome kako da se nosimo sa stresnim situacijama i jakim negativnim emocijama učimo upravo preko veze roditelja sa detetom.

VIŠE: Bebe osećaju kada je mama pod stresom

Čak 69 majki i njihova deca uzrasta od 12 do 14 meseci učestvovalo je u studiji objavljenoj u magazinu Psychological Science, u kojoj je dokazano da negativne emocije mogu smanjiti otpor srca na spoljašnji stres. Istraživači su priključili kardiovaskularne senzore na majke i bebe, a nakon što su završili sa snimanjem majke su održale petominutni govor pred ekspertima.

Oni su pojedinim majkama slali pozitivne signale, poput smeškanja i klimanja glavom u vidu ohrabrenja, dok su drugima slali negativne povratne informacije poput odmahivanja i prekrštanja ruku. Treća grupa majki nije dobila apsolutno nikakvu povratnu informaciju.

VIŠE: Bebe reaguju na emocije već u trećem mesecu

Majke koje su se suočile sa negativnim povratnim informacijama osetile su porast negativnih emocija u odnosu na majke iz druge dve grupe. Takođe su pokazale znake povećanog fiziološkog srčanog stresa.

Kada su se majke ponovo srele sa svojom decom, bebe su brzo pokupile njihove reakcije na stresnu situaciju.

"Dok deca ne počnu da govore i da se izražavaju, ne možemo tačno da vidimo kako reaguju na emotivne promene svojih staratelja. Ali iako vaše dete ne može da vam kaže da delujete nervozno ili da vas pita šta nije u redu, naš rad pokazuje da čim ga uzmete u naručje ono upija vaše telesne reakcije praćene stresom, i odmah počinje da oseća vašu negativnu emociju", kaže Vaters.

VIŠE: Razvoj govora u prvih godinu dana

Emocija se na dete može preneti i putem mirisa, izraza lica ili tenzije u vašem glasu, može imati dugoročne posledice na zdravlje, i prenosi se sa generacije na generaciju.

"Često se pitamo kako stres istovremeno utiče na zdravlje i pojedinca i cele porodice. Ovom studijom utvrdili smo šemu po kojoj se stres prenosi sa roditelja na dete", zaključuje Vaters.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.