"Deca ne spavaju dovoljno tokom radne sedmice jer kasno odlaze u krevet, što se loše odražava na njihovo fizičko i mentalno stanje", rekao je za "Dejli mejl" direktor privatne srednje škole "Hempton kort haus", u kojoj nastava počinje od 13.30 časova.

Kako on ističe, jutarnji odmor je veoma  dragocen jer su brojna naučna istraživanja pokazala da su tinejdžeri "programirani" da ustaju kasnije.

Časovi u ovoj "školi za spavalice" traju do 19 sati, nastava počinje od septembra, kao u svim ostalim školama, a školarina za jednu godinu iznosi oko 19.000 evra.

Ovo, inače, nije prva škola u kojoj nastava ne počinje u ranim jutarnjim satima. U "Hjudž Kristi koledžu" u Kentu, prvi čas počinje u 11.30, a u gimnaziji "Monksiton" u 10 časova.

VIŠE: Nespavanje uzrok povišenog krvnog pritiska kod dece

Rukovodeći ovih škola otkrivaju da je kasniji početak nastave pozitivno uticao na koncentraciju učenika, kao i da su rezultati tinejdžera na testovima bolji. Osim što imaju priliku da spavaju duže, učenici znatno manje vremena provode u prevozu, zato što ne putuju u vreme saobraćajnih gužvi.

"Pohađam ovu školu jer želim da se probudim u svom krevetu, a ne na času matematike", priznao je učenik Gabrijel Purcel Dejvis.

Inače, čelnici škole su se odlučili za ovo vreme kao idealno za početak prvo časa nakon istraživanja koje je sproveo Rasel Foster, koji je utvrdio da tinejdžeri imaju biološku predispoziciju za kasnije spavanje i buđenje.

"Kvalitetan san je u direktnoj vezi sa boljim mentalnim zdravljem", smatra ovaj naučnik.

VIŠE: Više sna za bolji uspeh

"Ne možete trenirati vaš sistem da se budi kada se to od njega zahteva, jer je to biološka funkcija, baš kao i vaš rad srca, jetre i drugih organa koje ne možete sami da kontrolišete. Sve što uradite da promenite ritmički sistem vašeg tela, loše utiče na sinhronizovani rad organa, a to nije dobro za zdravlje u celosti. Budilnik može biti put do bolesti", zaključio je Pavle Keli, koji sa dr Fosterom zajedno radi na novom istraživanju sna na Univerzitetu "Oksford".

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.