Kako se navodi na sajtu Live Science, i telo muškarca u stanju je da stvori mleko, ali samo u određenim okolnostima.

Naučnici su, naime, posmatrali ponašanje nekoliko vrsta domaćih životinja – mačaka, koza i morskih prasića i primetili da u izuzetnim slučajevima kod mužjaka ovih vrsta dolazi do laktacije. Takođe, tu je i jedna vrsta slepih miševa (voćni slepi miš dajak), čiji mužjaci redovno stvaraju mleko.

Sve to je zainteresovalo naučnike za laktaciju kod pripadnika muškog pola ljudske vrste i da potraže prirodno mleko u biologiji ljudi, odnosno muškaraca.

I muškarci i žene, naime, imaju mlečne žlezde, ali je prednost pripadnica nežnijeg pola to što imaju više prolaktina, peptidnog hormona koji se vezuje za stvaranje mleka.

U normalnim slučajevima, žene koje nisu u drugom stanju imaju u svom organizmu dvostruko više prolaktina nego muškarci, a za vreme trudnoće najmanje deset puta više. Međutim, nivo prolaktina u telu muškarca može porasti, što je „okidač“ za stvaranje mleka, smatraju stručnjaci.

Tako je istraživanjem iz 2008. godine utvrđeno da u određenim situacijama ishrana može uticati na koncentraciju prolaktina. Jedan od primera koje su naveli autori studije je slučaj vojnika koji je u Drugom svetskom ratu bio u zarobljeništvu, zbog čega je mesecima gladovao, a po spasavanju i poboljšanju načina ishrane je kod njega primećena laktacija!

Takođe, naučnici veruju da do stvaranja mleka kod muškarca može doći zbog ciroze jetre, kada se ometen normalan rad ovog organa, kao i kod oštećenja hipofize i hipotalamusa.