Jasno, muškarci i žene se međusobno ne razlikuju samo izgledom genitalija, ali je ovo istraživanje utvrdilo da su razlike u fiziologiji tela pripadnika različitih polova dalekosežnije nego što se verovalo.

„Naše istraživanje je pokazalo da postoje neosporne genetske i fiziološke razlike između dečaka i devojčica, koje premašuju puki razvoj seksualnih karakteristika“, istakla je koautorka studije Kler Roberts s Istraživačkog Instituta „Robinson“ Univerziteta u Adelajdu.

Naime, naučnici iz tima Robertsove zaključili su da geni koji se prenose putem placente nisu isti kod pripadnika različitih polova.

„Otkrili smo da bebe ženskog pola imaju više gena koji podstiču razvoj u placenti, održavanje trudnoće i imuni odgovor fetusa“, rekao je koautor studije Sem Kakberi.

Već neko vreme znamo da devojčice dobijaju bitku preživljavanja jer je manje slučajeva prerano rođenih i mrtvorođenih rođenih devojčica, dodala je Robertsova.

„Muške bebe rastu brže i veće su od beba ženskog pola. To se događa i u svetu ljudi i u svetu životinja, ali još uvek ne razumemo zbog čega je tako“, kaže Kler Roberts. „Ovi nalazi nam mogu pomoći da usmerimo buduća lečenja trudnica i beba na neonatalnoj nezi.“