Čestice koje se mogu naći u magli i duvanskom dimu i koje žene duboko udišu dok su drugom stanju mogu biti direktan uzrok razvoja astme koje njihove dece, smatraju naučnici s pedijatrijskog odeljenja Škole medicine Medicinskog centra „Maunt Sinaj“ u Njujorku.

„Procenjeno je da veća izloženost određenoj vrsti zagađenog vazduha u određenom periodu trudnoće povećava rizik za kasniji razvoj astme kod deteta u gradskoj sredini“, objasnila je autorka istraživanja Jue-Hsiju Matilda Čiju.

Naučnici su pratili zdravstveno stanje četiri stotine dece uzrasta do četiri godine, kao i njihovih majki. Uz to, na osnovu mesta boravka majki koje su učestvovale u istraživanju, naučnici su utvrdili i stepen izloženosti zagađenom vazduhu tokom trudnoće, a u obzir su uzeti saobraćaj, blizina elektrana i drugi izvori zagađenja.

Rezultati su pokazali da su žene koje su, dok su bile u drugom trimestru trudnoće, bile izložene delovanju vazduha zagađenog finim česticama u najvećem broju slučajeva rodile mališane koji su kasnije oboleli od astme. To je, pre svega, bio slučaj s majkama koje nisu patile od viška kilograma, ističu naučnici.

„Neophodno je nastaviti rad na očuvanju čistog vazduha i smanjiti izloženost trudnica zagađenju za vreme čitave trudnoće iz više zdravstvenih razloga“, naglasila je dr Rosalind Rajt, koja je bila deo istraživačkog tima.