Nakon Velike Britanije, i SAD su dobile svoje "školice" roditeljstva za bake i deke. Jedan od centara koji nudi ovu uslugu je i teksaški Dečji paviljon za žene, gde se održavaju seminari koje posećuju bake i deke „željne da pomognu svojoj deci s novorođenčetom“, prenosi sajt Today.

Jedna od stvari koje je moguće naučiti u ovim „školama“ jeste da bi trebalo da bebe spavaju na leđima kako bi se smanjio rizik za sindrom iznenadne smrti, da su sedišta za bebe neophodna, da je dubak zabranjen i sl. Stručnjaci im, takođe, savetuju da koriste manje bebi-pudera i da upamte da je dojenje veoma važno.

Među polaznicima Dečjeg paljivona za žene je i Linda Janger, čija je dvadesetosmogodišnja ćerka nedavno donela na svet dete. Reč je o Lindinom prvom unučetu, zbog čega je ona odlučila da se podseti znanja o bebama i njihovoj nezi i da sazna šta je to novo u svetu roditelja.

„Mnogo toga se promenilo“, ističe šezdesetpetogodišnja Linda. „Zaista sam želela da znam sve te stvari i naučim da ih radim pravilno.“

Ona je kao primer navela to da je svoju ćerku spuštala na stomak kao bebu, a da sada zna da je to pogrešno, pa sa svojom unukom Moli postupa drugačije, kao i to da je krevetac ranije bio prepun koječega, a da je danas u njemu samo njena unuka.

Kako kaže Boni Bartman, medicinska sestra i edukator ove institucije, bake i deke uglavnom dolaze na preporuku ili nagovor svoje dece i da je neodoljivo posmatrati te ljude željne da pomognu i nauče nešto novo. Ona napominje da, uz nabrojane lekcije, ona i njene koleginice pokušavaju da objasne i kakve opasnosti u savremenom svetu vrebaju decu, pre svega opasnosti od prevrtanja televizora, igranja baterijama i sl.

Na kraju kursa, bake i deke rešavaju test, a rezultati su do sada pokazali da oni prihvataju nove tendencije u nezi i vaspitanju.