Kako prenose strani mediji, rezultati istraživanja stručnjaka iz „Foks Čejsa“ biće objavljeni na ovogodišnjem okupljanju članova Američke asocijacije za istraživanje kancera, a do njih su naučnici došli analizom genetskog materijala i žena koje su se ostvarila kao majke i onih koje to još uvek nisu postale.

„Nadamo se da će naučnici jednog dana moći da, u telima žena koje nisu u drugom stanju, stvore promene kakve se odvijaju tokom trudnoće kako bi se smanjio rizik za razvoj raka“, objasnila je autorka studije dr Džulija Santuči-Pereira, saradnik Laboratorije za istraživanje raka dojke u Centru za istraživanje kancera „Foks Čejs“.

Pogledajte:

Kako obaviti samopregled dojki

„Pokušavamo da razumemo na koji to način prirodni procesi koji se odvijaju pred donošenje deteta na svet mogu delovati kao prevencija kancera“, istakla je dr Santuči-Pereira. „Ukoliko u tome uspemo, moći ćemo da pokušamo da ’imitiramo’ te procese kod žena koje imaju viši rizik za nastanak ovog oboljenja.“

Kako je autorka studije objasnila, istraživanje je sprovedeno na osnovu nalaza jedne stotine žena koje još uvek nisu  prošle kroz menopauzu, od kojih se trideset učesnica nije porađalo. Naučnici su od ovih učesnica uzeli uzorak tkiva dojke, nakon čega su primetili razlike u ekspresiji gena, tj. procesu kojim se informacija gena koristi za sintezu funkcionalnog genskog produkta. Utvrđeno je da postoje razlike u podložnosti tkiva određenim promenama, kao i da je anatomija dojke važnija nego što se ranije mislilo.

Ipak, dr Santuči-Pereira naglašava da su neophodna dalja istraživanja na ovu temu.

„Iako je naše istraživanje pokazalo zbog čega trudnoća štiti od raka odjke, ostaje velika zagonetka na koji način ona to čini“, zaključila je ona.

Priredila: Tamara Sorak