Kako se navodi u saopštenju Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, kod mladih postoji više oblika opijanja – kombinovanje više vrsta alkoholnih pića, brzo ispijanja, takmičenje u ispijanju alkoholnih pića, svakodnevno opijanje itd.

Direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti dr Aleksandar Vujošević napominje da ovakvi obrasci konzumiranja alkohola mogu dovesti do teških psihičkih i fizičkih posledica, u koje spadaju: bolesti jetre, oštećenja pankreasa, dijabetes, oštećenje srčanog mišića, krvnih sudova, nervnog sistema i mozga.

"Kako istraživanja pokazuju, više od 40 odsto mlađih od 16 godina u Srbiji se jednom ili više puta napilo, dok je više od 90 odsto probalo alkohol. Upravo iz ove grupe se regrutuju zavisnici od alkohola, a tome u prilog govori i činjenica da je svaki deseti lečeni alkoholičar mlađi od 30 godina", naveo je dri Vujošević u pisanoj izjavi za medije.

Najveći problem su, kako ističe dr Vujošević, kulturološki obrasci. Naime, čak 76 odsto mladih je pilo kod kuće, a alkoholno piće su im poslužili roditelji ili drugi članovi bliže porodice.