Istraživanja koju su radili naučnici sa Braun Univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama su pokazala da se kod dvogodišnje dece mogu videti razlike u strukturi mozga.


"Pronašli smo razliku u rastu bele moždane mase (koja aktivno utiče na to kako mozak uči i funcioniše), poredeći decu koja su dojena prilikom odrastanja i onu koja nisu. Rast ove mase povećan je za 20 do 30 osto kod dojenih beba, a do detetovog drugog rođendana ova razlika je jasno vidljiva u samoj strukturi mozga", izjavio je profesor Šon Dioni, vođa ovog istraživanja.


Koristeći magnetnu rezonancu, istraživači su snimali mozak beba u najranijem periodu razvoja.


Snimci skenera pokazali su da bebe hranjene isključivo na prirodan način imaju bržu razvojnu moć bele moždane mase, dok su bebe hranjene veštačkim mlekom imale znatno umanjen razvitak ove materije neophodne za učenje.
U istraživanju objavljenom u magazinu  NeuroImage, učestvovale su 133 bebe koje su rođene iste godine i dolaze iz sličnih porodica.


Ovo je prvi put da je urađeno istraživanje ove vrste, koje na direktan način poredi snimke skenera ne bi li se utvrdile određene razlike razvoja dojene i nedojene dece.


"Smatram zaprepašćujućim činjenicu da je u tako ranom periodu moguće uočiti razliku u razvoju mozga. Ovo je samo još jedna u nizu potvrda da je dojenje apsolutno korisno", zaključio je doktor Dioni.