Mame koje pate od depresije mogu to stanje preneti na svoju decu, koja, nakon toga, lako mogu doći u situaciju koja zahteva uzimanje lekova kako bi se problemi sa ponašanjem rešili.

U američkom gradu Indijanopolisu sprovedeno je istraživanje nad grupom od 2400 trogodišnjaka. Oko 58 odsto ispitanih roditelja je izjavilo da je u njihovoj porodici bilo elemenata nasilja i depresije pre detetovog trećeg rođendana, dok je njih 66 odsto reklo da deca nisu bila izložena nasilju i depresiji.

Simptomi ADHD-a su: impulsivnost, hiperaktivnost, otežano fokusiranje, nedostatak pažnje. Deca mogu imati probleme u školi, a kasnije u životu nemogućnost zadržavanja posla i održavanje veza. Takođe, veći je rizik od zloupotrebe alkohola i droga, depresije i anksioznih poremećaja ličnosti

Rezultati su pokazali da je u prvom slučaju rizik za pojavu poremećaja u ponašanju kod dece do šest godina četiri puta veći nego u drugom.

Veza između odnosa u porodici i ponašanja dece definitivno postoji, zaključak je ove studije, ali još nije otkrivena uzročno-posledična veza između nasilja među roditeljima i depresije sa pojavom ADHD-a.

"Ovo istraživanje dodaje, već obimnoj literaturi, otkriće da iskustva ranog života mogu imati duboke posledice na razvoj mozga. Zna se da nasleđe ima veliki uticaj na izražavanje simptoma hiperaktivnosti, a  novo istraživanje dodaje i važnost koju imaju faktori okruženja koji deluju tokom razvoja mozga," izjavio je dr Majkl Duhovni, pedijatar neurolog u dečjoj bolnici u Majamiju.

Preporuka roditeljima je da se obrate pedijatru ukoliko primete neki od simptoma u ponašanju svog deteta.