Autorka studije, Kolin Douk, misli da je aguitas jedan od razloga zašto veliki broj gvatemalske dece zaostaje u rastu. Ona smatra da su novorođenčad, koja piju ovo piće u prvom mesecu života, u duplo većem riziku da budu sitnija u odnosu na drugu decu.

Aguitas je biljni ekstrakt koji ima više sastojaka među kojima su cimet, kamilica i menta, a u Gvatemali se veruje da ovo piće olakšava grčeve,

Gvatemala je zemlja sa najvećim brojem dece zostale u rastu u Latinskoj Americi i treća u svetu

kao i da poboljšava opšte zdravlje organizma.


Douk i kolege sa Univerziteta u Amsterdamu, anketirali su 450 majki sa decom uzrasta ispod dve godine. Približno 80 posto njihovih beba je pilo aguitas, a četvrtina tih beba ga je uzimala pre nego što su napunili tri nedelje. Prema rezulatima koji su objavljeni u Američkom magazinu za kliničku ishranu, kod polovine beba kojima je davan aguitas u prve tri nedelje života bio je primetan lošiji rast. 


Na slabiji rast mogu da utiču i druge životne okolnosti kao što su siromaštvo i loša higijena,

Lošiji rast novorođene dece prema standardima Svetske zdravstvene organizacije podrazumeva da su niži za pet odsto od propisanog standarda. Prema standardu SZO, tromesečni dečak niži od 58 cm se smatra zakržljalim

zbog toga Douk smatra da sledeće studije treba da prate majke i bebe od rođenja, tako da istraživači mogu lično da se uvere u to šta i kako beba pije, a ne da se oslanja na odgovore ispitanika. akođe, ona je istakla da ova istraživanja ne pokazuju da aguitas prouzrokuje veću stopu slabijeg rasta gvatemalske dece, ali da su oni, u svakom slučaju, nekako povezani.


Dr Piter Rohlof, iz Ženske bolnice u Bostonu kaže da su, prema drugim studijama, deca koja zaostaju u rastu u većem riziku da budu lošija u školi, kao i da dobiju dijabetes i visok krvni pritisak. 


"Zbog svih ovih problema, jako je bitno da uvidimo šta doprinosi lošem razvoju deteta i šta možemo uraditi povodom toga," smatra Rohlof i dodaje da je loš razvoj beba važan pedijatrijski problem, i to ne samo u Gvatemali, nego svuda u svetu.