Tokom godina, obavljeno je mnogo istraživanja koja se tiču veze između roditeljstva i mentalnog zdravlja. Ta tema je svakako složena, pa su i rezultati bili različiti. Neki naučnici tvrde da podizanje dece doprinosi sreći i blagostanju, dok drugi navode suprotne tvrdnje.


Istraživanje objavljeno u Žurnalu studija o detetu i porodici, navodi na zaključak da na naše zdravlje ne utiče to da li smo, već kakvi smo roditelji. Naučnici sa Univerziteta Meri Vašington u Virdžiniji navode da žene koje praktikuju "intenzivno roditeljstvo" su u većem ruziku da iskuse negativne posledice po mentalno zdravlje, kao što su stres i depresija. Autori studije su se fokusirali na majke, s obzirom da su one češće primenjuju ovakav tip vaspitavanja i podizanja dece.


Intenzivno roditeljstvo
podrazumeva verovanje da roditelji uvek treba da žrtvuju svoje potrebe zbog potreba dece. Ovakvi roditelji svoju sreću pronalaze prvenstveno preko dece, i uvek se trude da ispune dan deteta raznim aktivnostima koje ne dozvoljavaju  mnogo slobodnog vremena. Vremenom, ovakav stil vaspitavanja dece može dovesti do izgaranja i premora roditelja.

U upitniku koji je korišćen u istraživanju, 181 žena je odgovarala na pitanja o roditeljstvu, i potvrđeno je da su one koje smatraju da je majka važniji roditelj, bile manje zadovoljne svojim životom. Najviše sklone depresiji i stresu bile su žene koje misle da je roditeljstvo ogroman izazov.


Žene veruju da je zapostavljanje njihovih potreba ono što će doprineti sreći dece. Ironično je da ovakav način roditeljstva donosi mnogo više negativnih posledica po celu porodicu. Deca su sklonija da uspeju u životu ukoliko su njihovi roditelji srećni i emotivno zdravi, a roditelji će više uživati u putovanju kroz roditeljstvo ako uspeju da nađu ravnotežu između brige o sebi i brige o deci. Zato se preporučuje da se, kad god je to moguće, iskoristi pomoć oko čuvanja dece, a čak i kratka šetnja ili slobodno vreme za čitanje knjige ili časopisa, mogu pomoći roditeljima da smanje svakodnevni stres i obnove energiju.