Kako doktori za plodnost tvrde majke koje su zatrudnele uz pomoć smrznutih embriona imaju manje šanse da krvare kasnije tokom trudnoće.


Klinike za plodnost budućim majkama prvo daju injekcije za hormone koje stimulišu njihovu matericu da stvara jajašca koja se kasnije vade i oplođuju, potom vraćaju u matericu. Neiskorišćeni embrioni se zamrznu i mogu biti korišćeni mesecima ili godinama kasnije.


Istraživanje je sprovedeno nad 37 hiljada trudnica koje su zatrudnele uz pomoć vantelesne oplodnje koristeći sveže ili smrznute embrione. Dobijenim rezultatima ustanovilo se da se iz zamrznutih embriona rađaju zdravije bebe jer su žene stimulisane lekovima tako da hormoni u njihovom stomaku dostižu normalan nivo. To je za embrione prirodnije orkuženje i daje predispozicije da se zdravije razviju.


Bebe koje su se razvile iz prethodno zamrznutih embriona imaju 126 odsto manju šansu da budu rođene pre vremena i 50 odsto manji rizik za manju kilažu od normalne. Takođe je dokazano i to da je stopa smrtnosti ovih beba u ranijim godinama manja u odnosu na bebe razvijene iz svežih embriona.