Studija, koja je pronašla direktnu vezu između čitanja van časova i lektire u školi i ispitala više od 21 hiljade dece, navodi da sve manje školaraca čita stripove i magazine. U njoj se navodi da su tekstualne poruke najčešći materijal za čitanje van časova. Štaviše, broj dece koja čitaju iz zadovoljstva opao je za 57 odsto od 2005. godine.

Istraživanja su pokazala da mladi ljudi danas ne čitaju zbog televizije, tačnije 54 odsto ispitanika navelo je da radije gleda televiziju nego što čita.

"Činjenica da deca čitaju manje nego 2005. godine veliki je razlog za brigu", izjavio je Džonatan Daglas, direktor The National Literacy Trust. "Molimo vladu da vrati kampanju koja će zaustaviti ovaj pad i vratiti deci vreme za svakodnevno čitanje."

Koliko je knjiga važna za decu pokazala je i jedna nova studija - redovno čitanje pozitivno utiče na psihu i mentalni razvoj deteta, poboljšava koncentraciju i memoriju, poboljšava empatiju i društvene kontakte... Stručnjaci savetuju da roditelji čitaju deci već od prve godine jer priče i bajke podstiče rad mozga na razmišljanje o uzrocima i posledicama.