Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hranjenje flašicom povezano sa oboljenjem stenoza pilorusa

Bebe koja se hrane na flašicu suočavaju se sa većim rizikom od razvijanja hipertrofične stenoze piloruze, ozbiljnog stanja koje može dovesti do operacije, izveštavaju danski istraživači.

  Izvor: Foto: Shutterstock


Kod stenoze piloruse (zadebljanja mišića donjeg zatvarača želuca) donji deo bebinog stomaka se sužava i ograničava količinu hrane koju dete dobija i rezultira povraćanjem, dehidracijom i neravnotežom soli i tečnosti. Razlog razvitka ovakvog stanja nije poznat , ali autori studije sugerišu da bi ishrana pomoću flašice mogla biti mogući faktor rizika. Ovo doprinosi podršci dojenju majčinim mlekom u prvim mesecima bebinog života.

Dr Kamila Krogh sa Statens Serum instituta u Kopenhagenu izjavila je da je stenoza pilorusateško i potencijalno fatalno stanje kao i da je najčešći uzrok gastrointestinalne opstrukcije u ranom detinjstvu i najčešći uslov koji zahteva operaciju.


Iako je način lečenja stenoze piloruse poznat već skoro 100 godina, uzrok njegovog nastanka ostaje nejasan. Rezultati studije koju sprovode danski istraživači, doprinose novim uvidima u rešavanju zagonetke njenog razvoja.

Da bi uvideli vezu između hranjenja flašicom i stenoze piloruse tim dr Krogh je koristio podatke o više od 70.000 dece od kojih je njih 65 bilo operisano zbog ovog oboljenja. Od ovih beba, 29 je hranjeno uz pomoć flašice.

Štaviše, rizik je primećen i kod beba koje su dojene a kasnije hranjene flašicom i to u periodu od 30 dana od dana početka korišćenja flašice.

Iako ovaj nalaz samo pokazuje vezu između hranjenja na flašicu i stenoze piloruse, a ne uzročno-posledičnu vezu, on sugeriše da je majčino mleko zaštita protiv ove bolesti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica