Beograd, Novi Sad, Niš i Zrenjanin u istoj noći predstaviće posao istraživača u drugačijem svetlu.



U Beogradu, pod sloganom "Flertuj znalački" Noć istraživača će na Platou kod Filozofskog i u samoj zgradi fakulteta kroz sadržaje kao što su: digitalna sazvežđa, naučno zasnovana poezija, sastanak na brzaka, istraživački podijum, naučni kafe, bioskop "mikroskop", vruć poljubac i talasi emocija predstaviti nauku kroz metaforu zaljubljivanja u stvarnu osobu. Na Trgu republike sve posetioce očekuje robotska izložba na kojoj posetioci mogu videti neke od najsavremenijih i najnaprednijih robota iz naše zemlje i inostranstva.

U Novom Sadu na Trgu slobode, niz eksperimenata će pokazati koje su to suprotnosti  koje se privlače, kako Sunce pomaže u zaljubljivanju, kako pomoći  kućnim ljubimcima kada se razbole i još mnogo toga. Posebna atrakcija će biti takmičenje u proizvodnji električne energije uz pomoć bicikla i "ljudskog pogona".

Niš će kroz niz događaja na Tvrđavi, Kazandžijskom sokačetu i Trgu Kralja Milana predstaviti svoje viđenje "naučnog flerta" – upoznavanje sa robotima, kreiranje naučno-umetničkog mozaika, razgovor sa istraživačem o prvim seksualnim iskustvima, izazivanje kolektivnog zemljotresa…

U Zrenjaninu će više od 50 radionica biti predstavljeno u Kulturnom centru i Muzeju grada, gde će posetioci pored mnoštva zanimljivih eksperimenata biti u mogućnosti da razgovaraju uživo, putem video linka sa naučnicima Instituta CERN u Švajcarskoj.

Svi programi su besplatni i odigravaće se u petak, 28. septembra, od 17-24 časova.