Ženama se češće nego muškarcima dešava da materijal za čitanje drže previše blizu očiju, zbog čega se dešava da kod žena u ranijem životnom dobu dolazi do oštećenja vida, navodi se u studiji.

Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji proučavali su presbiopiju, oštećenje vida koje se javlja tokom života. U pitanju je oštećenje sočiva u oku, zbog čega osoba ima problema sa izoštravanjem slike i javlja se dalekovidost. Vid je zamućen, zbog čega je potrebno nositi naočare.

Rezultati studije su pokazali da do oštećenja vida kod žena dolazi pre nego kod muškaraca, a na to utiče više faktora, među kojima je i činjenica da žene imaju kraće ruke, zbog čega materijal za čitanje drže bliže očima i na taj način povećavaju šanse za oštećenje vida.

Istraživači smatraju da ovi nalazi mogu da utiču na oftalmološku brigu na svetskom nivou. Potrebno je da se poboljšaju programi za lečenje presbiopije kod žena, naročito u zemljama u razvoju. Oni su takođe istakli i to da presbiopija zahteva rešenja koja su individualna i zavise od pacijenta do pacijenta.