Izvor: Večernje novosti


Roditelji nisu dužni da plaćaju đački dinar i sve koji ih uslovljavaju treba da prijave prosvetnoj inspekciji.

"Škole ne smeju da uzimaju novac uoči upisa učenika u prvi razred srednje škole, a posebno se time ne sme uslovljavati upis", poručuju iz Ministarstva prosvete i nauke.

Takođe, đaci i roditelji ne smeju da budu uslovljeni plaćanjem đačkog dinara ni kada treba da uzmu diplomu ili neki drugi dokument iz škole, poručuju iz Ministarstva prosvete i nauke. I na ove slučajeve, kažu, treba ukazati prosvetnoj inspekciji. Dotiranje škole mora da bude dobrovoljno, i to što su neki roditelji uplatili ne znači da moraju i ostali.

"Većina škola naplaćuje šački dinar, a neke i do 5.000 dinara", kaže Miodrag Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda.

Škole uglavnom imaju odobrenje saveta roditelja za prikupljanje tog novca, ali dalje ne postoji kontrola kako se on troši. Većina škola kaže da ovaj novac troši na opremu, krečenje, osiguranje đaka, privatno obezbeđenje... Ako svaka škola, u proseku, ima 800 đaka, pa svi daju po 2.000 dinara, reč je o ogromnim parama čije trošenje bi morala da kontroliše komisija.