Izvor:Blic


Istraživači australijskog Teleton instituta za istraživanje zdravlja dece su intervijuisali roditerlje gotovo 300 dece obolele od ALL, pitajući ih i o eventualnom konzumiranju duvana, prenosi Rojters.

Ispostavilo se da pušačke navike majki nisu od uitiicaja na rizik da dete oboli odl ALL, ali da ukoliko je otac u doba začeća pušio, ma koliko malo, rizik da dete oboli od dotične bolesti biva veći za 15 odsto.

Kod dece očeva koji su u doba začeća pušili najmanje 20 cigareta dnevno, rizik obolevanja od ALL je veći za čak 44 odsto.

Patriša Bafler, profesor kalifornijskog Univerziteta Berkli, koja nije učestvovala u australijskoj studiji, ističe da je veza između izloženost duvanu i raka kod dece doskora previđana, međutim, duvan je pun toksina, uključujući i karcinogene, pa nije isključeno da oni izazivaju oštećenja ćelija zaduženih za proizvodnju spermatozoida.

Takvi spermatozoidi, koji nosi oštećeni DNK, još uvek mogu da oplode jajnu ćeliju, a to može da rezultira pojavom raka kod deteta.

Dosad je utvrđeno da su rizični faktori za ALL i jonizujuće zračenje (na primer rentgensko), kao i izloženost majke bojama ili pesticidima tokom trudnoće.