Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bazeni na naduvavanje opasni po život deteta

Šareni dečji bazeni izgledaju bezopasno i bezbrižno, ali verovali ili ne - nova studija je pokazala da se deca sve više dave u malim bazenima na naduvavanje.

Izvor: S media


Studija koju su sproveli američki naučnici utvrdila je da svakih pet dana jedno dete umre igrajući se u bazenčiću na naduvavanje, piše magazin "Time".

"Zato što su dečji bazeni na naduvavanje uglavnom mali, jeftini i jednostavni za korišćenje, roditelji često ne razmišljaju o potencijalnim opasnostima koje oni predstavljaju", kaže dr Geri Smit, autor studije i direktor Centra za istraživanje povreda.

Dečji bazeni se obično prodaju u velikim prodavnicama, pored prskalica, tobogana i raznih drugih dečijih sprava, pri tom su živih boja i sa printovima Diznijevih junaka, te ne izgledaju ništa opasnije od bilo koje druge dečje igračke.

Međutim, kada su istraživači nove studije, objavljene u američkom žurnalu "Pedijatrija", pogledali izveštaje utapanja i nesreća koji uključuju decu uzrasta od 12 godina i mlađu, od 2001 do 2009, došli su do zapanjujućih podataka, odnosno do brojke od 244 incidenta u portabl bazenima, uključujući i 209 smrtnih slučajeva davljenja i 35 slučajeva kada je izbegnut smrtni ishod.

Ogromna većina - 94% - dece bila je mlađe od pet godina, a 73% slučajeva dogodio se u njihovim dvorištima, dok se 81% incidenata desio tokom leta.

Mnogi roditelji ne shvataju da postoje rizici sa dečijim bazenima baš kao i sa velikim, pogotovo ako znamo da bazeni na naduvavanje nekad mogu imati dubinu i preko metar. "Potrebno je samo nekoliko minuta i nekoliko centimetara vode za dete da se udavi. Važno je da roditelji shvate da bazeni na naduvavanje mogu biti isto toliko opasni kao i bazeni za odrasle", rekao je Smit.

Najefikasniji metod prevencije je nadzor odraslih: Studija je pokazala da su deca bila pažena u manje od polovine odnosno 43% - od svih utapanja. U 18% ovih slučajeva, deca su ostavljena trenutno bez nadzora, zbog kratkog gubitka pažnje roditelja, kao na primer javljanja na telefon, ili zbog ćaskanja sa komšijom.

Pored nadzora, autori studije preporučuju instaliranje drugih bezbednosnih funkcija kao što su prepreke, bazen alarmi, prenosne merdevine i bezbednosni pokrivač. Ove zaštite su uglavnom dostupne za veće dvorišne bazene, ali ne i za prenosive verzije - takođe porodice koje koriste bazene na naduvavanje često ne mogu da ih priušte.

Autori studije ističu ključnost stalnog i fokusiranog nadzora, kao i svih rezervnih mera bezbednosti koje je moguće nabaviti.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica