Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaposlene mame zdravije od nezaposlenih

Nova studija je pokazala da su zaposlene majke i mentalno i fizički zdravije od onih koje ostaju kod kuće, ili rade samo pola radnog vremena.

  Izvor: Foto: Shutterstock


Istraživači sa Akron i Pen Stejt Univerziteta otkrili su da žene koje se vrate na posao ubrzo nakon porođaja imaju više energije, pokretnije su i manje depresivne.

"Rad je dobar za zdravlje – kako mentalno tako i fizičko. Rad ženama daje osećaj smisla, efikasnosti, kontrole i autonomije. Imaju sopstveni "ćošak" u kome su eksperti, i za to su plaćene" , rekla je Adrijana Freč, asistent na sociologiji, u žurnalu  Američke Sociološke Asocijacije.

"Ako je žena sposobna da donosi dobre odluke i pre prvog porođaja, verovatno će biti boljeg zdravlja od ostalih majki i kasnije. Primeri tih dobrih odluka su, na primer, odlaganje prve trudnoće dok se ne udaju i ne steknu odgovarajuće obrazovanje ili brz povratak na posao nakon porođaja", objasnila je Freč.

Puno radno vreme može biti dobro za majke iz mnogo razloga, pretpostavljaju istraživači. Žene koje rade puno radno vreme uglavnom zarađuju više, imaju više prilika za unapređenje, imaju puno osiguranje i druge beneficije koje nemaju žene koje rade pola radnog vremena. Mame domaćice mogu finansijski zavisiti od nekoga i samim tim rizikovati da lakše upadnu u socijalnu izolaciju nego zaposlene majke.

Studija je uključila 2.540 žena koje su postale majke između 1978. i 1995. godine.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica