Porodilja L.D. (30) iz Vlasotinca koja se u utorak porodila na caski rez, preminula je jutros u Univerzitetskom kliničkom centru Niš. Dete je rođeno zdravo, ali mama je posle porođaja počela nekontrolisano da krvari, pa, kako mediji javljaju, smatra se da se kod porodilje razvila diseminovana intravaskularna koagulacija (DIK).

Diseminirana intravaskularna koagulacija (DIK) je redak poremećaj zgrušavanja krvi koji može izazvati oštećenje organa i nekontrolisano krvarenje.

Simptomi diseminovane intravaskularne koagulacije:

  • Nekontrolisano krvarenje
  • Modrice
  • Konfuzija, gubitak pamćenja ili promena ponašanja
  • Otežano disanje (dispneja )
  • Groznica i visoka temperatura

Šta uzrokuje DIK?
Važno je da razumete kako vaše telo stvara krvne ugruške. Vaša jetra stvara faktore zgrušavanja (proteine) koji se lepe za trombocite u vašoj krvi i formiraju krvni ugrušak. Normalno, krvni ugrušci zaustavljaju ili usporavaju krvarenje i započinju proces zarastanja vašeg tela. Ali kod DIK-a, vaše telo razvija više krvnih ugrušaka nego što vam je potrebno.

Postoje dve faze DIK-a:

  • Prvo, mali krvni ugrušci počinju da blokiraju vaše krvne sudove. Ovo prekida dotok krvi u glavne organe.
  • Drugo, trombociti i faktor zgrušavanja nestaju, ostavljajući vaše telo bez načina da kontroliše krvarenje.

Koji su faktori rizika?

Faktori rizika uključuju ozbiljne infekcije ili povrede, određena medicinska stanja ili komplikacije nekih medicinskih tretmana, kao što je u ovom slučaju bio carski rez. DIK takođe može biti izazvan ozbiljnim komplikacijama tokom trudnoće i porođaja, kao i sepsom, određenim oblikom leukemije, oboljenjem jetre, teške povrede tkiva...

BONUS VIDEO:

"BEBA NAM UMRLA NA POROĐAJU, OPTUŽILI MAJKU ZA NEBRIGU" Porodiljin muž: Ostali smo bez dečjeg dodatka ZBOG BIZARNOG RAZLOGA Kurir televizija

(Yumama/T.A.S.)