Glumica Kalina Kovačević je mama dve devojčice, Mione i Anike, a iako se maksimalno trudi da privatni život sakrije od očiju javnosti, Kalina je više puta pričala o majčinstvu i izazovima koje je imala prilikom porođaja. Njena priča o teškom porođaju ohrabrila je mnoge mame koje su prošle kroz slično, a jednom prilikom je istakla i koja pravila u vaspitavanju poštuje.

U periodu kada deca rastu okružena mnodernom tehnologijom, često gledaju crtaće, koriste društvene mreže u ranim razredima osnovne škole, prate razne jutjubere i igraju igrice, Kalina Kovačević se odlučila za tradicionalniji način vaspitavanja u kojem prednost imaju neke druge stvari koje pozitivnije utiču na razvoj dece.

Kada je njena ćerka Miona imala 8 godina, glumica je objasnila da joj televizor nije potreban, a da mobilni telefon tada još nije kupila devojčici. Kako je navela, njena ćerka čita knjige, ide u pozorište, bioskop, muzeje..

"S Mionom imam dogovor, od ponedeljka do četvrtka pred spavanje - čitanje knjige. U 21 sat je spavanje. Petkom i subotom se gleda crtać ili dečiji film i to je to. Igrica nema, telefona nema. Tada se leže u 22 sata (osim kad se zadržimo na nekoj predstavi). Telefon, što se mene tiče, neće dobiti još par godina (Miona ima osam godina)" - počela je Kalina.

Umesto igranja igrica na mobilnom telefonu, njena ćerka je sa sobom nosila šah:

"Pozorište, bioskop, muzeji su uvek tu, zato nam televizor ni ne treba. I verujte da ništa ne propušta. Moje dete obožava selo, životinje i prirodu. Obožava knjige i već ima svoju biblioteku. Umesto telefona ona nosa sa sobom svoj šah. Ja sam stvarno jedna ponosna mama. I, ne, nisam prestroga. Što bi rekao Mika Aleksić, "od igrica raste gu*ica" - napisala je Kalina.

U jendom intrvjuu glumica je objasnila da decu posmatra kao male ljude i da bi trebalo više i češće da ih slušamo:

"Kada detetu pružiš kvalitet, ono samo ume da spozna šta je dobro. Tako je bilo i u vreme našeg odrastanja, nije se mnogo toga promenilo. Mi decu često potcenjujemo, ali ona vrlo dobro znaju da procene šta je dobro, a šta ne. Iako im se nešto možda u prvi mah učini primamljivim, brzo uvide da greše. Volim da kažem da su oni mali ljudi i da neke stvari mnogo inteligentnije i čistije vide od nas odraslih. Kada bismo ih više slušali, i nama bi život bio lakši" - istakla je Kalina Kovačević.

Izvor: Yumama

BONUS VIDEO:

REALNA PRIČA-KALINA KOVAČEVIĆ Kurir TV