Serena Vilijams nedavno je otkrila da se u trudnoći borila da se poveže sa svojim nerođenim detetom, a smatra da je ovo definitivno tema kojoj treba dati više pažnje.

"Tokom trudnoće nikada nisam osetila povezanost sa njom. Iako sam uživala u trudnoći, nikad nisam doživela onaj neverovatan trenutak da bih rekla: 'O Bože, ovo je moja beba'. To je nešto o čemu ljudi obično ne pričaju i smatra se da treba da budemo zaljubljeni u svoje bebe od prvog sekunda saznanja da je u stomaku", napisala je Serena u svojoj kolumni za Elle.

Ona kaže da je povezanost osetila tek kada je rodila ćerku.

"Kad sam je konačno videla, odmah sam je zavolela. Nije to baš bilo trenutno, ali dogodilo se", pojasnila je.

Pravnica Šruti Bali bila je srećna što je Serena progovorila o ovoj temi jer je imala slično iskustvo i osećala se jako usamljeno.

"Na svakom ultrazvuku moj suprug je bio oduševljen, a ja potpuno razočarana. Očajnički sam želela da se javi taj osećaj, ali to se nije dogodilo", rekla je Šruti.

Dok neke žene od prvog dana osećaju povezanost sa svojom bebom, neke se mogu čak i poroditi ili prći meseci dok se ne uspostavi veza.

"Ako ne oseća trenutnu povezanost, možda ćete pomisliti da sa vama nešto nije u redu. Ali u ovoj situaciji ne postoji normalno i nenormalno", ističu stručnjaci za mentalno zdravlje.

"Slično je kao sa romantičnim vezama. Neki tvrde da su od prvog trenutka znali da je to ljubav, dok je drugima trebalo vremena da se upoznaju. Tako je i svaka trudnoća drugačija", dodali su.

Trudnica na ultrazvuku
Shutterstock Trudnica na ultrazvuku

Prema statistici svaka četvrta trudnica oseća malu ili nikakvu privrženost sa svojim nerođenim detetom.

"Zato je toliko moćno kad žena poput Serene Vilijams govori o tome. Mnoge žene ne znaju koliko je to uobičajeno jer sve što vide su trudnice koje sa puno ljubavi maze svoj stomak", kažu stručnjaci.

Žene ponekad povezanost osete tek kada beba počne da se smeška i guče, a ponekad traje i duže. Važno je znati da ljubav nema vremenske okvire.

(Yumama)