Dr Vanesa Lapoint, autorka i stručnjak za roditeljstvo, otkrila je da grešimo kada smo previše strogi i ljuti na dete, ali i objasnila da ista pravila možemo postaviti na mnogo drugačiji način.

Doktorka kaže da sa svim tim strategijama koje imamo, poput "tajm auta" ili odbrojavanja kako bismo umirili dete, možemo odmah prestati. Naravno da su granice važne i da detetu nekada treba reći ne, ali možete to i na fin način da uradite, a da dete ne poludi, smatra ona i objašnjava na Tiktoku. "Znam da mnogo želiš taj kolačić. Verujem da te frustrura što mama kaže ne, a ti ga želiš, ali moraš poslušati", navela je primer kako bi trebalo postupiti sa detetom.

"Znam da su ljut, i ja bih bila na tvom mestu, ali i dalje ne možeš to da dobiješ sada", dala je još jedan dobar pristup.

Ona smatra da uvek treba fino i mirno da se obratimo detetu i da ne moramo da mu objašnjavamo zbog čega nešto ne može. Morate biti jasni da je vaš odgovor ne i da to treba da se posluša, ali da pokažete detetu da razumete njegovu frustraciju i osećanja.

@drvanessalapointe

You can be firm AND kind when setting boundaries. ❤️ Love chatting with my dear friend, @kerwinrae! ##parenting##childdevelopment##parentingtruth

♬ original sound - drvanessalapointe

Doktorka smatra da je potrebno malo vremena da bi se dete naviklo na ovakav pristup, ali kaže da će svakom roditelju mnogo olakšati vaspitanje.

izvor: yumama