Mnogi roditelji se nađu u problemu kada detetu treba da kažu NE. To je razumljivo. Živimo u svetu gde smo svi zauzeti, gde želimo da stvari brže i efikasnije završimo.

Ipak, važno je da dete čuje ne za neke stvari, kako bismo mu pomogli da se razvije na pravi način i izraste u bolju osobu, svesnu da se ne dobija sve na tacni.

Pogledajte zašto je dobro da detetu u nekim momentima govorite NE, ali kroz različte alternative i objašnjenja.

1. Naučićete ih disciplini

Ne je pravi način da postavite ograničenja detetu. Ono tako uči da treba da se drži ograničenja i da će imati posledice ukoliko ih prekrši. Tako oni postaju odgovorni za svoje postupke.

Ipak, morate znati jedno. Nije poenta samo govoriti Ne, ne, ne. Važno da je date detetu razlog zbog čega je to tako.

Naučiće da ne može dobiti ono što poželi istog momenta. Kada odraste biće mu jasno da stvari ne padaju sa neba.

2. To im pomaže u izgradnji samopouzdanja

Samopouzdanje je važno u svim segmentma života. Ono se ne gradi tako što detetu sve vreme govorimo da je dobro u svemu. Potrebno je da ga ohrabrujemo da samo radi stvari i postižu željene ciljeve. Zato je nekad bolje reći ne, ali ga ohrabriti da na tome rade sam.

"Ne mogu da ti kupim tu igračku, ali hajde počni polako da štediš da je kupiš sam"

Možda će na početku biti razočarano i tužno, ali ćete videti tu sreću i ponos kada samo uspe da ostvari to što je želelo.

3. Naučiće da naprave razliku između onog što žele i onog što im je potrebno

Deca su nekada toliko uzbuđena zbog nove igračke, naročito ukoliko istu imaju i drugari. Vi kao roditelji imate zadatak da pojasnite detetu da već ima takvog medu ili bicikl i da mu nije potrebna još jedna ista stvar.

4. Naučiće da budu srpljivi

Mnogi naučnici smatraju da je strpljenje zapravo ključni korak ka uspehu. Ovo decu možemo naučiti od malih nogu. Ukoliko dobiju baš sve što požele u trenutku, neće imati osećaj da kasnije u životu neće sve biti servirano na tacni.

Vrlo često će imati prevelika očekivanja od svega, pa će kasnije biti razočarani kada shvate da stvari ne funkcionišu baš tako jednostavno kao sa mamom i tatom.

5. Ne smete odustati od svoje odluke ako dete plače i vrišti

Deca obično počnu da plaču ili histerišu ako im ne date ono što su tražila. Nemojte odustati. Ukoliko to uradite, vi ćete im pokazati da disciplina ne postoji i da je potrebno malo besa da bi se cilj ipak ostvario.

Bilo bi dobro da sa detetom popričate, saslušate zbog čega želi to što želi. Možda je to nešto zapravo vrlo razumno, i sasvim je u redu ukoliko nakon razgovora i kvalitetnih objašnjenja ipak promenite odluku.

6. Postoji mnogo načina da kažete ne, a da to ne zvuči tako

Deca će postati rezistentna na reč Ne. Neće je čuti. Probajte da je zamenite nekom drugom frazom i objasnite zašto sada ne može dobiti to što želi. Ukoliko traži da jede bombone, nemojte reći samo ne, nego mu ponudite neki zdraviji desert, uz objašnjenje da će mu uz to biti lepi zubići, zdrav stomačić.

Psiholozi uvek upozoravaju da prilikom odbijanja deteta nikad ne koristite ljutit ton. Deca će uvek radije poslušati nekog ko im se pristojno obrati, nego kada dobiju komandu.

Pročitajte i...

Odreagujte na pravi način: 7 rečenica za uspešno vaspitanje