Poslednjih nekoliko godina sve češće se govori o vršnjačkom nasilju. Čini se da je ono u porastu, a da su deca postala bahatija prema svojim drugarima.

Jedna devojčica iz Osnovne škole "Đura jakšić" iz Male Krsne bila je žrtva vršnjačkog nasilja.

Trinaestogodišnja devojčica zadobila je ozbiljne povrede, koje uključuju i iščašenje vilice. Zbog ovoga, ona sada jede na slamčicu. Psihičke posledice takođe nisu izostale. Bila napadnuta od strane učenica koje su od nje starije godinu dana.

Prema rečima njene majke, devojčice su je prvo provocirale i napadale verbalno, a kada je htela da pobegne, one su je celim putem šutirale i polivale sokom.

Kao objašnjenje zašto je napadaju, rekle su da ih prosto "nervira kao pojava".

"Moje dete je ovo veoma teško podnelo. Povukla se u sebe. Otkad se to desilo, ne izlazi iz kuće. Ide do jedne drugarice ako je ja odvezem i dovezem. Boji se da ode u prodavnicu, a kamoli u školu. U utorak je prvi put kročila u školu, iako se noćima budila u suzama, jecajući", rekla je mama, prenosi Kurir.

Prema nekim novijim procenama, smatra se da je nasilje postalo sve zastupljenije među devojčicama poslednjih godina, a uzrok njihovog takvog ponašanja drugačiji je nego kada su u pitanju dečaci. Dok je dečacima u prirodi potreba da pokažu svoju snagu i moć, one obično postaju nasilne zbog ljubomore, osećaja superiornosti, loše kontrole, nedostatka empatije.

Stručnjaci ističu da je najveća odgovornost za nasilno ponašanje deteta upravo na roditeljima. Oni treba da prepoznaju problem u detetovom ponašanju, da reaguju na pravi način i da spreče potencijalne probleme.

Kako prepoznati da je dete nasilno prema drugarima?

  • Ima nizak prag tolerancije
  • Impulsivno je i reaguje naglo na ponašanje drugih
  • Koristi ružne reči i vređa drugare
  • Agresivno je prema kućnim ljubimcima
  • Druži se sa decom čije je ponašanje problematično

Donosi kući stvari koje mu niste vi kupili, a verovatno ih je uzeo od drugara.

Kada primetite ovakvo ponašanje, morate obratiti pažnju i posvetiti se radu sa detetom. OVIH 15 SAVETA će vam pomoći ako se vaše dete ponaša nasilno.