U poslednjih desetak dana veliki broj žena je rekao da je tokom porođaja doživeo niz neprijatnosti koje objedinjuje termin akušersko nasilje. Porođaji su se dešavali i u GAK "Narodni front", a pomoćnik direktora ove ustanove prof. dr Branka Nikolić prokomentarisala je za RTS ove slučajeve.

"Rizikujem da se ne dopadne svima koji to slušaju, ja ovde nisam branilac svoje profesije, niti sam tu da suspendujem ovu ozbiljnu kvalifikaciju akušerskog nasilja. Mi smo to čuli, pročitali i mogu vam reći da je to ostavilo dubok trag na naše kolege. Ukoliko se pokaže da se radi o neprofesionalnom ponašanju, o narušavaju profesionalnog kodeksa, morala, nestručnosti, naravno, da pokrećemo postupke i to radi svaka ozbiljna ustanova. Iskreno se nadam da će Lekarska komora Srbije i Srpsko lekarsko društvo sa svojim pravnim timom da se potrudi da definiše akušersko nasilje jer posle njega dolazi na red hirurško nasilje, dolaze svi oblici nasilja u medicini i ja zaista ne znam da definišem akušersko nasilje. Znam da definišem neprofesionalno ponašanje, znam da pročitam i razumem žalbe pacijenata i znam da reagujem u okviru rada komisije i donesem određenu odluku", rekla je za RTS prof. dr Branka Nikolić komentarišući sam pojam akušerskog nasilja i da li ga ima u našim porodilištima.

Na pitanje da li je u "Narodnom frontu" bilo slučajeva nasilja, odgovorila je:

"Ponašanje i kodeks profesionalnog ponašanja je jasno definisan, ono što nosimo iz kuće nije jasno definisano i mi ne prevaspitavamo odrasle ljude, ali možemo da reagujemo sankcijama. Svaki put kada se pacijent požali i kada napiše žalbu, tužbu ili prigovor, mi reagujemo. Ali slušajući, uz dužno poštovanje, subjektivni doživljaj nečega što se objektivno desilo na porođaju, kao što je recimo epiziotomija doživljena kao akušersko nasilje ili strašna trauma ili pomoć pri porođaju, vakuum ili to guranje bebe koje mi zovemo pomoć treće ruke, koja postoji u svim knjigama, ja moram da kažem bih to veoma branila na svakom mestu. Mi učimo iz knjiga, od naših kolega i naravno da moramo u tim okolnostima da se držimo isključivo pravila struke. To što pacijenti nazivaju guranje naziva se pomoć treće ruke u akušerstvu. Dakle, u medicini ima vrlo malo prostora da se napravi kompromis između želja pacijenata i onog što se zasniva na znanju lekara".

Poručila je:

"Ako su doživele nasilje, to jeste veliki problem. Postoji zaštitnik prava pacijenata, postoji pisarnica u svakoj ustanovi, može da se pošalje mejlom prigovor, može da se donese lično, da se zavede i nikada se nismo o tako nešto oglušili. Ali ova anonimna pisma, anonimne prijave, ne zaslužuju odgovor, ne znate kome da odgovorite i kome će to stići. Ohrabrujem žene za svaki neprijatan doživljaj, iskustvo, ohrabrujem ih da prijave jer nas to podstiče da budemo bolji", prenosi Mondo.

Podsećanja radi, novinarka i blogerka Mina Smiljanić je pre nekoliko dana napisala na Instagramu da ju je anesteziolog Tomislav Krajinović tokom davanja epiduralne anestezije u GAK "Narodni front" udarao i vređao. Mini se javio veliki broj žena sa veoma sličnim iskustvima.

Pročitajte i...