Do početka upisa u prvi razred ostalo je manje od mesec dana, a uprkos epidemiji, pregledi predškolaca u domovima zdravlja su uveliko u toku.

Gužvi nema, roditelji dovode decu u terminima koje zakaže pedijatar kod specijaliste. Kako je reč o zdravoj deci, ona su potpuno odvojena, tako da nema rizika od zaraze. U nekim zdravstvenim ustanovama se budućim prvacima radi i EKG pregled.

Kako saznaju Novosti u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog ravoja, ne postoji obaveza da se deci radi pregled srca, već to zavisi od zdravstvene ustanove.

"U Domu zdravlja Voždovac se radi EKG pregled svim mališanima koji se upisuju u prvi razred", kaže dr Milena Janićijević, načelnik pedijatrijske službe u DZ Voždovac.

"Počeli smo u januaru sa sistematskim pregledima i sve se odvija bez problema. Roditelji se javljaju izabranom pedijatru, koji zakazuje termine kod specijalista. Kad sve obave, mališani dolaze ponovo kod svog pedijatra koji radi završni sistematski pregled. Ako je sve u redu, dete se vakciniše i dobija lekarsku potvrdu da je zdravstveno sposobno za polazak u školu", rekla je načelnica.

Doktor Dejan Jonev, pedijatar u DZ Dr Simo Milošević na Čukarici, navodi da pregledi najmlađih đaka pokazuju da su mališani zdravi i nema većih problema. Ipak, dodaje da fizijatri najčešće konstatuju krivu kičmu i stopala što je, kako ističe dr Jonev, rezultat lošeg držanja. Pored fizijatra, mališani idu na pregled kod specijalite ORL, očnog, stomatologa, logopeda, radi se i kompletna laboratorijska analiza krvne slike i urina, a meri im se i pritisak.

"Trećina budućih prvaka koji žive na našoj opštini već je obavila sve lekarske preglede koji su potrebni za upis u školu", kaže dr Biljana Aranđelović, načelnik dispanzera za predškolsku pedijatriju sa razvojnim savetovalištem u DZ Zemun.

"Imamo tri punkta i to u Ulici Rade Končara, u Surčinu i u Batajnici, gde su završeni pregledi svih predškolaca. Laboratorija radi u dve smene, a svi specijalisti se nalaze u jednom objektu, što roditeljima znatno olakšava", istakla je.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)