Leto je nezamislivo bez sočne i ukusne dinje. Ona osvežava i hidrira organizam, a u isto vreme deluje blagotvorno po naše zdravlje.

Studije su pokazale da dinja jača otpornost kože na štetne sunčeve zrake, što je čini našim prirodnim saveznikom za zdrav, preplanuo ten. Beta karoten iz dinje pomaže u borbi protiv karcinoma pluća, ali i kod raka grlića maternice, želuca i bolesti usne šupljine.

Višak natrijuma

Štiti zdravlje očiju - dinja sadrži nutrijente važne za zdravlje očiju: beta karoten (iz kojeg se oslobađa vitamin A), vitamin C, lutein i zeaksantin. S obzirom na to da su brojne studije ukazale kako ozbiljan nedostatak vitamina A i C može dovesti do glaukoma i makularne degeneracije, pa čak i do slepila, dinja je odličan izbor za sprečavanje ili usporavanje razvoja ovih poremećaja.

Smanjuje rizik od astme - Rizici razvijanja astme niži su kod ljudi koji konzumiraju veće količine određenih nutrijenata. Jedan od njih je i beta karoten, kojeg ima u žutom i narandžastom voću, poput dinje, tikve, šargarepe  i zelenog lisnatog povrća - spanaća i kelja.

Reguliše krvni pritisak - Dinja sadrži vlakna, kalijum, vitamin C i kolin, koji održavaju srce zdravim. Konzumacija hrane bogate kalijumom pomaže u regulaciji nivoa natrija, što je važno kod tretmana visokog pritiska. Kalijum pomaže organizmu u oslobađanju viška natrijuma i tako smanjuje povišen krvni pritisak.

Obilje vlakana

Reguliše probavu - Spada u laku hranu i preporučuje se da se jede na prazan želudac i pre nekog drugog obroka. Dobar je izbor i za one s osetljivim želucem, jer sadrži enzime i ne troši energiju organizma.Zbog obilja vlakana i vode, sprečava  zatvor i pomaže u regulaciji probave.

Nastavak teksta pročitajte na portaluEspreso.rs.