Idejni tvorac ovog projekta, psiholog i profesionalna dadilja Frančeska Miličević (30) iz Pule, budući da je i sama majka dvogodišnjeg dečaka sa puno energije, shvatila je da deca ne vole sputanost u igri, a u prirodi i mnogo više nauče.

Iz toga razloga i na njenu inicijativu, Pula na proleće dobila prvi 'šumski vrtić'.

"Jedan ugledni psiholog nedavno je rekao kako su deca koja odrastaju u gradu u startu zakinuta u odnosu na decu sa sela i iz prigradskih naselja koja imaju dvorište, vrt, životinje, šumu, otvoren prostor. Blatnjava odeća, izgrebana kolena, skakanje po barama i penjanje po drveću su obeležja srećnog detinjstva. Takvo sam i ja imala i želim ga, kako svom detetu, tako i drugoj deci", kaže Frančeska. 

Vrtić planira da otvori na proleće, tako da se cena još ne zna, a ideja je nastala po uzoru na skandinavske zemlje.

"Šumski vrtić razvija se u saradnji udruženja Heartface i obrta za porodično čuvanje dece 'Šumska deca'. U toku je zakup dela šume u naselju Veli Vrh, što smo dobili od Hrvatskih šuma, a vrtić će primati decu od treće do šeste godine. Jedan od glavnih preduslova je izgradnja drvene kućice u šumi. U tome nas je podržala fabrika Eko Adria i donirala 1000 kn. Nadamo se da će i drugi prepoznati vrednost ovog projekta kako bi deca dobila kućicu koja će ih štititi, grejati i postati njihov šumski dom", rekla je Frančeska. 

Svakodnevno im se javljaju roditelji, interesovanje je veliko, i mesta zasad ima. 

"Cena nije definisana zato što Grad nije predvideo sredstva iz proračuna za subvencionisanje obrta za čuvanje dece", kaže. 

Trenutno se razmatra ponuda restorana, a prednost daju organskoj ishrani. 

"Deca koja odrastaju na otvorenom imaju bolji imunitet i zdravija su. Naša klima je predivna, a takve se ustanove otvaraju u zemljama sa puno hladnijom klimom. Za razliku od klasičnih vrtića, kurikulum će se raditi u zavisnosti od potreba dece, a više ćemo se bazirati na individualnom pristupu", kaže Miličević.  

Radiće od ponedeljka do petka, a primiće 12 polaznika. U rad vrtića uključiće se i roditelji kao i lokalna zajednica. Deca će imati četiri obroka, u prirodi će se igrati, kuvati, učiti, saditi povrće, praviti kućice za ptice.