U saradnji sa Udruženjem nutricionista i dijetetičara Srbije, tokom jula i avgusta na pedijatrijskim odeljenjima u beogradskim domovima zdravlja studenti medicine i nutricionizma biće na raspolaganju za razgovor sa zainteresovanim roditeljima na temu važnosti pravilne hidracije beba i dece.  

Adekvatan unos tečnosti od ključnog je značaja za pravilno funkcionisanje organizma u celini. Voda je esencijalni nutritijent kako kod odraslih, tako i kod dece. Sadržaj vode u organizmu kod dece je mnogo veći nego kod odraslih, dok količina vode potrebna za pravilno funkcionisanje dečjeg organizma zavisi pre svega od uzrasta. Organizam i mozak bebe i deteta brzo se i neprekidno razvija, a za taj napor mu je neophodan optimalan unos minerala, koji se velikim delom nalazi u vodi.

"Poredeći sa odraslim osobama, deca su podložnija dehidraciji, a glavni razlog leži u metaboličkim procesima. Deca imaju drugačiji mehanizam termoregulacije od odraslih, a često ne umeju ni da prepoznaju kada su žedni. Takođe, dete ima mnogo manje kilograma nego odrasla osoba, te je jasno da gubitak tečnosti na manju kilažu pre dovodi do dehidracije organizma", istakao je nutricionista Ljubiša Knežević, predsednik Društva nutricionista – dijetetičara Srbije i šef odeljenja za dijetetiku i ishranu u KBC Zvezdara.

Rano prepoznavanje simptoma dehidracije od izuzetne je važnosti kod beba i dece, kako bi se reagovalo što pre i predupredila pojava jake dehidracije, koja dalje zahteva stručnu medicinsku pomoć.

"Problem dehidracije kod beba nekada nije lako uočiti, jer su jedini vidljivi pokazatelji suve pelene i uvučena fontanela. Kod starije dece, simptomi dehidracije mogu biti izostanak mokrenja, suva usta ili jezik, ubrzano ili duboko disanje, umor i pospanost. U slučaju umerene dehidracije, bebu treba nastaviti dojiti i nuditi joj vodu što češće, a starija deca bi trebalo da unose osim vode i lakšu hranu – kompot, bistru goveđu supu i citrusne sokove. Jedina zaštita od dehidracije je pravovremena prevencija. Negazirana flaširana voda, sa niskim sadržajem minerala ne opterećuje organizam, lako se i brzo apsorbuje i na najbolji način štiti najmlađe od dehidracije", zaključio je Knežević.

Nakon Beograda, edukacija će biti organizovana u domovima zdravlja u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.