Sviđalo se nama ili ne, deca obožavaju da provode vreme na tabletima i mobilnim telefonima. A da li im to dozvoliti, ili zabraniti, da li je korisno ili je štetno i u kojoj meri, su samo neka od mnogobrojnih pitanja koja muče današnje roditelje, a odgovori nisu jednostavni.

Sa ovim problemom susreću se i poznati roditelji, a jedna od njih je i glumica Ketrin Higl koja je za magazin People otkrila na u kom trenutku je ona prihvatila činjenicu da su pametni uređaji normalan deo svakodnevice, ali i na koji način se 'bori' da njena deca ipak ne preteruju.

Ketrin je od 2007. u braku sa Džošom Kelijem sa kojim ima troje dece, dve usvojene ćerke, devetogodišnju Nali i šestogodišnju Adelejd i biološkog sina osamnaestomesečnog Džoušu. 

"Devojčice mnogo vole tablete. To nije uvek dobro. Moram da im ograničavam korišćenje, iako na njima uglavnom čitaju", otkrila je 39-godišnja glumica.

Iako na pametnim uređajima igraju edukativne igre, Ketrin ipak ima neka pravila kojih devojčice moraju da se pridržavaju.

"Ne dam im da gledaju videe i slično, imam određena pravila, ali ipak mislim da to nije toliko zatupljujuće koliko se plašimo", a to je shvatila nedavno nakon jedne situacije u kući. Tada je, kako kaže, počela na ovu temu da gleda iz drugog ugla.

Naime, Ketrin je sa ćerkama i nećakom Madisonom sedela u dnevnoj sobi, a svi su svi bili zaokupljeni svojim pametnim uređajima.

"Pomislila sam kako uopšte komuniciramo", prisetila se. "I onda sam se zamislila: Nali i Madison igraju društvenu igru jedna protiv druge, ali preko uređaja. Adelejd crta na svom tabletu, Džoš čita novine, a ja knjigu. Zapravo, svi radimo nešto da se zabavimo, ali na drugačiji način nego pre 20 godina", zaključila je Ketrin i tada shvatila:"To je u redu. Nije kraj sveta".

Ketrin je takođe otkrila da ne dozvoljava korišćenje uređaja za vreme večere, podstiče decu da idu na izlete ili šetnje do lokalne knjižare, a devojčice smeju da pune svoje mobilne telefone samo preko noći izvan soba u kojima spavaju.

"Ne dam im da ih nose u spavaće sobe. Pune ih tamo gde ja mogu da ih vidim. Možda to pravilo treba da primenim i na supruga", našalila se glumica koja je trenutno posvećena snimanju nove sezone serije Suits.