Deca koja su svakodnevno izložena duvanskom dimu tri puta su u većem riziku da kasnije pate od poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD), kaže nova španska studija.

"Pokazali smo da postoji važna veza između izloženosti dece pasivnom pušenju i nekih većih mentalnih problema", kažu autori studije.

Srbija29 odsto trudnica puši sve vreme trudnoće, rizikujući da rodi bebu male težine ili da se porodi pre vremena, a od 100 porodica koje su dobile prinovu, čak u 63 beba dolazi u sredinu u kojoj neko puši



Alisa Padron sa Medicinskog fakulteta Miler, na Univerzitetu u Majamiju, i njene španske kolege analizirali su podatke dobijene iz anketa rađenih 2011. i 2012. godine u kojima je učestvovalo 2357 dece uzrasta od 4 do 12 godina.  Roditelji su prijavljivali koliko sati dnevno su njihova deca izložena duvanskom dimu, a u anketu su bili uključeni i mentalno stanje roditelja, struktura i socioekonomski status porodice.

Nakon analize anketa i testova koje su radila deca, rezultati su pokazli da čak i deca koja su izložena duvanskom dimu manje od sat vremena dnevno su u duplo većem riziku da imaju neki mentalni poremećaj u daljem razvoju, za razliku od dece koja nemaju kontakt sa cigaretama.  Dok je rizik kod dece koja su više od sat vremena dnevno izložena duvanskom dimu,  trostruko veći.

Prema Centru za kontrolu bolesti i prevenciju, dvoje od petoro dece u Americi svakodnevno je izloženo duvanskom dimu u svojoj kući.

Naučnica Lusi Popova iz Centra za kontrolna istraživanja duvana na Univerzitetu u Kaliforniji, kaže da  je evidentno da je pasivno pušenje veoma štetno i da postoji veza sa određenim poremećajima u ponašanju kod dece.

"Roditelji ne bi trebalo da izlažu duvanskom dimu svoju decu, i zbog dece, a i zbog sopstvenog zdravlja. Prestanak pušenja omogući će i njima da duže uživaju u životu sa svojom decom", završava Popova.

Pasivno pušenje naročito je opasno za decu, jer povećava rizik od astme, upale pluća i iznenandne smrti odojčeta.