Godinu i po dana od pokretanja inicijative za usvajanje "Zojinog zakona", koji bi lekare obavezao da za šest meseci ustanove dijagnozu bolesti deteta, srpsku javnost neprijatno je iznenadila odluka većine poslanika u Skupštini Srbije da ne glasaju za stavljanje ovog zakona na dnevni red zasedanja.


Pre 20. januara nema ni komisije za nestale bebe?
Na dnevni red Skupštine Srbije ne stiže ni formiranje nezavisne komisije, koja bi trebalo da otkrije sudbinu nestalih beba. Iako je ministar zdravlja Zlatibor Lončar obećao da će ta komisija biti formirana do 15. decembra, to se nije dogodilo. Ipak, N1 nezvanično saznaje da se to neće dogoditi pre 20. januara. Komisije nema, a nema ni objašnjenja - zašto se ponovo kasni sa sprovođenjem odluke Evropskog suda, koji je naložio da se utvrdi istina o bebama za koje roditelji tvrde da su ukradene.

Poslanici vladajuće većine nemaju pravi odgovor na pitanje zašto na dnevni red nije stavljen predlog, koji bi olakšao odlazak dece obolele od retkih bolesti na lečenje u inostranstvo.

Iako su poslanici bili u sali Skupštine Srbije, većina se uzdržala od glasanja za stavljanje "Zojinog zakona" na dnevni red, javlja N1. 

“Zojin zakon” incirali su roditelji osmogodišnje devojčice Zoje Mirosavljević, koja je preminula od Betenove bolesti.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.