Kako se čulo na tribini "Mlađe digitalno doba, učenici i udžbenici za 21. vek", e-udžbenici su budućnost obrazovanja i svetski trend i novim zakonom o obrazovanju biće uvedeni i u naš obrazovni sistem samo se još uvek ne zna u kojoj meri.

Saznajte i Kako nova tehnologija utiče na motorni razvoj dece?

U kompaniji "Nju Luk Entertejnment", koja već nekoliko godina objavljuje "naše" e-knjige i plasira ih na svetsko tržište, podsećaju da je interaktivno učenje važno deci i da današnja deca stara 3 do 5 godina deluju kao da su se rodila sa tabletom ili smart telefonom u rukama. Takođe, podsećaju da je u SAD - gde je ovaj vid udžbenika najrazvijeniji - urađeno istraživanje koje je pokazalo da su deca koja su učila iz interaktivnih e-udžbenika 30 do 80 posto brže savladala gradivo od onih koji su koristili klasične.

Takođe je naveden i eksperiment koji se još uvek sprovodi u dva zabačena sela u Africi gde je jedna kompanija podelila 20 tableta deci, bez ikakvog uputstva kako da ih koriste, i ta deca su već prvog dana uključila tablete - a treba imati na umu da u selu nema ni televizora - za nedelju dana ovladala aplikacijama a za šest meseci hakovala softver kako bi svaki od njih postavio personalizovanu prvu stranu na svom uređaju.


Pogledajte i Srpski udžbenik proglašen najboljim u Evropi

Sve se sada seli na tablete i mobilne telefone i elektronski interaktivni udžbenici su budućnost a uz dovoljno mašte i saradnje sa izdavačima ta budućnost je dostupna i mladima u Srbiji.

Aleksandra Đorđević iz nevladine organizacije Otvoreni servis obrazovanja koja nudi besplatne onlajn tutorijale za matematiku, fiziku i srpski za decu od 5. do 8. razreda osnovne škole podsetila je da su PISA testovi pokazali da naša deca imaju pozamašno formalno znanje ali da funkcionalno znanje i primenu informacija ne poseduju.

Upravo tome, rekla je ona, služe tutorijali - da obogate gradivo i navedu decu da praktično primene ono što su učili. Đorđević je dodala da se slični tutorijali mogu primeniti i na obrazovanje odraslih, za specijalne veštine ili čak prekvalifikovanje.

Dobrivoje Lale Erić iz Centra za promociju nauke ocenio je da nedostatak novca u obrazovanju ne sme da bude izgovor i na ličnom primeru - kako je diplomirao na filozofskom fakultetu u trenutku kada e-udžbenici nisu ni bili tema pokazao sistem školstva u Srbiji.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.