Džejn Harding, profesorka na Univerzitetu Okland na Novom Zelandu, obavila je istraživanje na osnovu kog se došlo do zaključka da dve doze gela koji sadrži dekstrozu udvostručuju šansu za izlečenje niskog nivoa šećera u krvi kod novorođenčadi. Naime, kako ona naglašava u studiji koja je objavljena na sajtu The Lancet 25. septembra 2013. godine, ovaj gel, treba da se usvoji kao primarni izbor u lečenju ove bolesti u prvih 48 sati od rođenja deteta.


Nizak nivo šećera u krvi, odnosno hipoglikemija, može da predstavlja ozbiljan problem kod novorođenčadi. Prema istraživanjima od 5 do 15 odsto beba ima hipoglikemiju, i ovaj broj je u konstantnom porastu.


Istraživanje je vršeno tako što je uzorak od dvesta trideset sedam beba rođenih sa ovih problemom, podeljen na dva dela. Jedna grupa beba dobila je novu gel formulu, dok je druga grupa pila placebo lek. Rezultati su pokazali da na samo 14 odsto beba podvrgnutih terapiji lek nije delovao, dok iz druge grupe taj broj iznosi 24 odsto.


Međutim, s obzirom da ova gel formula ne deluje na svako novorođenče, doktorka Debora Kempbel, direktorka odseka za neonatologiju u Dečijoj bolnici na Montefjoreu u Njujork Sitiju, zaključuje da bi trebalo da se uradi presek ovog i drugih istraživanja i da se nađe konkretnije rešenje za ovaj problem.

Katarina Pavlović