Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ROĐENA JE PRVA "BEBA SA TRI RODITELJA": Ima tri različite DNK i ceo svet je zapanjen - naučnici otkrili šta se desilo

Prva "beba sa tri roditelja" rođena u Velikoj Britaniji - ovaj revolucionarni tretman se koristi kako bi se sprečilo prenošenje genetskih bolesti sa deteta na majku.

 Rođena prva beba sa tri roditelja. Izvor: Shutterstock

U Velikoj Britaniji rođena je prva beba stvorena od tri genetska roditelja. Kako bi sprečili nasledne bolesti, lekari su istraživali i otkrili način da "kreiraju" bebu sa "tri roditelja" koristeći tehniku poznatu kao tretman mitohondrijalnog doniranja (MDT).

Ovo je postupak, koji ima za cilj da spreči majku da prenese defektne gene u mitohondrijima njenom detetu. Nuklearni DNK je detetu dat od majke i oca, koji definišu ključne karakteristike kao što su ličnost i boja očiju, a beba nosi i malu kolčičinu genetskog materijala od donora - oko 37 gena. Ova metoda je nazvana "beba sa tri roditelja", iako više od 99,8% DNK kod beba potiče od majke i oca.

Centar za plodnost u Njukaslu dobio je prvu licencu za kontroverznu terapiju koja potiče iz 2017. godine, nakon što su poslanici glasali da se to dozvoli 2015. u skladu sa Zakonom o humanoj oplodnji i embrionima. Klinika za plodnost u Njukaslu je prva koja je dobila licencu za terapiju beba "trećih roditelja" Procedura mitohondrijalnog doniranja klinike Njukasl se sprovodi tako što se sperma oca koristi za oplodnju jajnih ćelija obolele majke i zdrave ženske donorke. Nukleus iz jajne ćelije donora se zatim uklanja i zamenjuje onim iz oplođene jajne ćelije para. Dobijeno jaje ima pun skup hromozoma oba roditelja, ali nosi zdrave mitohondrije donorke umesto majčinih neispravnih. Embrion se zatim implantira u matericu uobičajenom procedurom.

Rizik kod ovakvog načina oplodnje postoji ako mitohondrijska DNK krene po zlu - što rezultira širokim spektrom potencijalno fatalnih stanja uključujući probleme sa srcem, otkazivanje jetre, poremećaje mozga, slepilo i mišićnu distrofiju. Takve mitohondrijalne bolesti su neizlečive i pogađaju oko jednog od 6.500 dece širom sveta.

Tretman je osmišljen da spreči da se pogrešni geni prenesu na buduće generacije, potencijalno eliminišući nasledne bolesti. Piter Tompson, izvršni direktor Uprave za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA), rekao je: "Lečenje mitohondrijalnim donacijama nudi porodicama sa teškom naslednom mitohondrijskom bolešću šansu da imaju zdravo dete."

Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miki

A kako se to genetske bolesti prenose sa deteta na majku?

Najnovije

Vesti

Porodica