Naša zemlja treba da bude ponosna, osvanula je divna vest! Srpkinja prva je žena na svetu koja je rodila bebu iz presađene materice, i to sve zahvaljujući jedinstvenom podvigu srpskih lekara iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, koji su joj transplantirali organ od njene sestre bliznakinje! Zdrav dečak, težak 2.970 grama, došao je na svet u Univerzitetskoj bolnici u italijanskom gradu Bolonji. Porođaj je urađen carskim rezom, prenosi Kurir.

Profesor dr Miroslav Đorđević izveo je transplantaciju materice 26. marta 2017. godine zajedno sa dr Milenkovićem, ali i celim timom lekara iz Tiršove, sa stručnjakom iz Švedske, profesorom Macom Braunstonom na čelu. U timu za transplantaciju su bila tri lekara iz Švedske, tri lekara sa Harvarda, direktor Transplantacione hirurgije sa Harvarda profesor Štefan Tulijus, tri lekara iz Izraela i ogromna ekipa iz Tiršove, veliki broj sestara i ostalog osoblja.

Inače, porodilja potiče iz jednog malog mesta u Srbiji, a ostala je u drugom stanju zahvaljujući postupku vantelesne oplodnje, koji je obavljen posle presađivanja materice. Budući da se nalazila u Italiji zbog poslovnih obaveza, odlučila je i da se porodi u Bolonji, ali uz asistenciju tima lekara koji su učestvovali u transplantaciji.

U Srbiji se rodi 10-15 devojčica godišnje bez materice. Prvi put u svetu su presađivali matericu od jednojajčane bliznakinje, 16 sati trajao je ovaj zahvat u Tiršovoj.

Operacija, carski rez
Shutterstock Carski rez

(Yumama/Kurir)