Kristi Brajent izgubila je matericu u hitnoj histerektomiji zbog obilnog krvarenja nakon komplikacija tokom rađanja svog prvog deteta. Bilo je to 2021. godine, što je je Australijanka (29) jako teško podnela jer je oduvek maštala o tome da ima više dece. Kako prenosi Daily Mail, početkom godine njena mama odlučila je da donira svoju matericu kako bi mogla da ima još dece.

''Moja je mama bila ta koja je došla na ovu zanimljivu ideju, a ja sam bila oduševljena. Nosiću bebu u istoj materici u kojoj sam se i sama razvijala. Nakon što je predložila transplantaciju maternice, ta ideja nije mi izlazila iz glave. Shvatila sam da je to jedina opcija ukoliko želim da imam još dece.Taj dar koji mi je mama dala je neverovatno velikodušan, ona je zapravo razlog zbog kojeg sam i želela postati majka", rekla je Kirsti, koja je prva žena kojoj je u Australiji transplatovana materica.

Celi postupak u Kraljevskoj bolnici za žene vodila je ginekološkinja i stručnjak za plodnost Rebeka Dins, koja je pojasnila po čemu se ovaj oblik transplantacije organa razlikuje od drugih.

''Ovaj je postupak u potpunosti drugačiji od svih ostalih oblika jer je to zapravo privremena transplantacija, koja obično traje oko pet godina, što je dovoljno vremena da se ženama omogući da ima dete. Organ se daje privremeno zbog imunosupresivnih lekova koje pacijent mora da uzima", otkrila je doktorka i dodala kako je ovaj zahvat prvi od 12, koliko planira da napravi sa svojim timom u narednih nekoliko meseci.

infuzija.jpg
Shutterstock Infuzija

(Yumama)