Razorni zemljotres koji je zahvatio južnu Tursku i severnu Siriju, odneo je nezapamćen broj ljudskih života. Pored užasnih slika koje su obišle ceo svet, vest da je spašena tek rođena beba iz ruševina unela je malo nade i vere u ovako tragičan događaj. U trenutku pronalaska, novorođena devojčica je i dalje pupčanom vrpcom bila povezana sa mamom Afraom Abu Hadijom, koja je umrla.

Novorođenče je spaseno u ponedeljak popodne, više od 10 sati nakon zemljotresa. Nakon što su je spasioci iskopali, komšinica je presekla pupčanu vrpcu, a zatim su odjurili sa bebom u dečju bolnicu, gde je zadržana u inkubatoru.

Telesna temperatura bebe je pala na 35 stepeni Celzijusa i imala je modrice, uključujući i veliku na leđima, ali je ona u stabilnom stanju. lekari su procenili da je beba rođena nekoliko sati pre nego što je pronađena, s obzirom na to koliko joj je temperatura pala. Da je devojčica rođena neposredno pre zemljotresa, ne bi preživela toliko sati na hladnoći.

Kada se u ponedeljak pre zore dogodio zemljotres, Abu Hadija, njen suprug i četvoro dece pokušali su da pobegnu iz svoje zgrade, ali se konstrukcija srušila na njih. Njihova tela pronađena su u blizini ulaza u zgradu, a beba je nađena živa pored majčinih nogu.

Pogledajte snimak spašavanja bebe:

Iako ni lekari ne mogu da objasne kako je beba preživela porođaj i ostala 10 sati u ruševinama, mnogi nagađaju da je možda velika prednost bila ta što je za mamu bila vezana pupčanom vrpcom.

Prednosti odlaganja presecanja pupčane vrpce

U svim porodilištima praksa je da se pupčana vrpca preseče u prvih 30 sekundi po rođenju. Sa ovom procedurom se obično žurilo, jer se smatralo da brzo presecanje smanjuje rizik od hemoragije (krvarenja) kod porodilja.

U novije vreme, nakon brojnih i opsežnih istraživanja, najveće medicinske organizacije, na čelu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, preporučuju odlaganje presecanja pupčanika kao postupak koji donosi značajne koristi, ali i smanjuje izvesne rizike po bebino zdravlje.

Odlaganje presecanja pupčane vrpce (OPPV) podrazumeva da se presecanje sprovede najmanje jedan minut nakon rođenja, a najduže dok pupčanik ne prestane da pulsira, odnosno do 5 minuta po rođenju. Suština je da nakon rođenja, bebu ne treba lišavati određene količine krvi iz posteljice, a koristi su naročito značajne kod prevremeno rođenih beba.

Bebina pluća su pre rođenja puna tečnosti, a beba prima kiseonik iz placente preko pupčane vrpce. Ukoliko se presecanje odloži, beba će primati još nekoliko minuta kiseonik i krv iz posteljice, dok se pluća pune krvlju i počinju samostalno da rade.Samim tim, bebi se obezbeđuje veći nivo gvožđa i hemoglobina na rođenju.

Pogledajte slike koje su obišle svet:

Rami al SAYED / AFP / Profimedia Spašena beba iz ruševina u Siriji

 (Yumama)