Virus korona je ponovo uzeo zamah, a lekare brine što je u ovom talasu sve više zaraženih mališana.

Načelnica Dečje klinike u KBC "Dr Dragiša Mišović" doktorka Olivera Ostojić ispričala je za RTS da je trenutno na lečenju kod njih dvadeset petoro dece. Ona smatra, ipak, da je situacija danas malo mirnija nego prošlog ponedeljka.

Doktorka Olivera ispričala je da se u bolnici nalaze i bebe, ali i tinejdžeri, kojih ima najviše. Što se najmlađih tiče, trenutno ima čak pet beba mlađih od mesec dana na bolničkom lečenju. "One dolaze sa povišenom temperaturom, kovid su pozitivne i najčešće su i majke pozitivne ili neko iz najbliže okoline", objasnila je.

Ona apeluje na roditelje da se vakcinišu i da što više smanje kontakt sa drugim ljudima. "Te bebe ne bi trebalo da budu zaražene. Savetujemo roditelje da se maksimalno pridržavaju onih mera koje inače imamo kao propisane, naravno, da budu vakcinisani i da se smanji kontakt sa mlađim detetom."

Dodala je, takođe, da ozbiljnije upale pluća i probleme obično imaju gojazna deca i ona koja imaju već neku prateću bolest, koja može pogoršati kliničku sliku. 

"Ono što je jako dobro u kovidu kod dece je da oni dobro reaguju na terapiju", objasnila je. "Oni se vrlo brzo izleče. Posle nedelju dana terapije oni su već spremni za otpust kući, što je jako dobro", zaključila je doktorka.