Koronavirus dovodi i do poremećaja menstrualnog ciklusa, uverili su se i domaći ginekolozi, koji za Kurir naglašavaju da se sve veći broj žena posle preležane infekcije žali na menstrualne probleme. Lekari ženama koje planiraju potomstvo savetuju vakcinaciju kao zaštitu od ove bolesti.

Prof. dr Ana Mitrović Jovanović iz ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" potvrdila je za Kurir iskustva lekara da je od početka pandemije povećan broj pacijentkinja koje se javljaju zbog poremećaja menstrualnog ciklusa.

"Kod jednog broja pacijentkinja u reproduktivnom periodu može doći do kašnjenja, pa čak i izostanka menstrualnog ciklusa kao posledica ove infekcije, dok kod drugih pacijentkinja ciklus može biti na vreme, ali može postojati pojačan obim menstrualnog krvarenja ili ciklus može biti oskudniji, a duže trajati. Zapravo, vrlo često poremećaje ciklusa imamo kod težih virusnih infekcija", rekla je ona.

Dodaje da infekcija kovidom sistemski utiče na organizam žena, ugrožava njihovo fizičko stanje, ali i posledično, zbog stresa usled straha i neizvesnosti od ove pandemije koja traje već duže od godinu dana, utiče na opšte mentalno zdravlje. Ističe i da sve što utiče na lučenje hormona može imati uticaj i na poremećaj ciklusa, a dok taj poremećaj traje, ugrožena je i mogućnost dobijanja potomstva.

"Ovi poremećaji najčešće mogu samo u kratkom periodu uticati negativno na reproduktivnu funkciju, ali se regularan ciklus brzo uspostavlja čim se žena oporavi od infekcije, a samim tim se vraća i plodnost kod najvećeg broja žena", rekla je ona i dala savet ženama koje planiraju potomstvo.

"Moja preporuka je da se vakcinišu sve žene i parovi koji žele potomstvo da im se u trudnoći, porođaju ili u periodu dojenja ne bi stvari komplikovale i ugrožale ne samo reprodukciju već i opšte zdravlje", zaključila je dr Mitrović Jovanović.

Pročitajte i...