Svi znamo za običaj vezivanja crvenog končića oko detetovog zgloba. Ovo najčešće rade bake, a to sa sobom nosi važnu simboliku.

Smatra se, zapravo, da crveni končić štiti decu od "zlih očiju i odvraća lošu sreću". On se pravi od tanke vunice, a nosi se na levoj ruci. Končić se smatra zaštitom deteta od uroka, odnosno "strele koja izlazi iz duše urokljivca".

Interesantno je da se ovo verovanje ne vezuje samo za naše narode, već ga možemo pronaći i kod Jevreja, Budista, Hindusa. Svi su pronalazili neku vrstu zaštite od zla. 

Ovaj končić se nekada pre pravio od vune i njegova moć isceljenja se i sastojala baš u tom materijalu. Boja nije bila važna. Smatralo se da komad vune na bolnom mestu može ublažiti neprijatnost, poput bolova u leđima, zubobolje, glavobolje. Nekada je bio običaj da se prevremeno rođene bebe stave u vunu, koja bi imitirala maminu utrobu.

Odeća od vune se takođe smatrala važnom za isceljenje, kako kože tako i mišića, kičme, zglobova, zbog lanoina u njoj, koji se topi na temperaturi tela.

Interesatno je da i danas postoje poznate ličnosti koje nose svoj crveni končić oko ruke. Među njima su Dejvid i Viktorija Bekam, Madona, Demi Mur, Ešton Kučer, Britni Spirs, Rijana...