OTKRIVENA NOVA OPASNOST ZAGAĐENOG VAZDUHA PO TRUDNICE: Evo šta se dešava sa bebom i mamom kada udiše ove čestice

Sa dolaskom zime i grejnom sezonom vazduh postaje dodatno zagađen u gradovima, a novo naučno otkriće ukazuje koji su rizici kada određene čestice udiše trudnica.

Shutterstock

Tim istraživača sa Univerziteta Južne Kalifornije otkrio je novu opasnost od zagađenja vazduha za trudnice. Ispostavilo se da život u ekološki nepovoljnom području može povećati rizik od gestacionog dijabetesa kod trudnica. Rezultati studije objavljeni su u The Lancet Regional Health Americas.

Gestacijski dijabetes se javlja tokom trudnoće i najčešće prolazi sam od sebe nakon porođaja. Međutim, za majku to može dovesti do hipertenzije i preeklampsije. Kod beeb se može odraziti kao povećana porođajna težina, povećana verovatnoća da će se roditi carskim rezom i povećan rizik od gojaznosti.

U studiji je učestvovalo 617 žena, od kojih je 60 razvilo gestacijski dijabetes tokom posmatranja. Medicinska dokumentacija pacijenata je upoređena sa podacima o kvalitetu ambijentalnog vazduha. Posebno su uzete u obzir zagađivači u saobraćaju: fine čestice PM 2,5 i PM 10, kao i azot dioksid.

Izloženost zagađivačima vazduha bila je povezana sa 5,7 procenata povećanim rizikom od gestacionog dijabetesa za PM 2,5; 8,9 odsto za PM 10 i 15 odsto za azot-dioksid.

Najjača povezanost je primećena kod žena koje su imale prenatalnu depresiju. Štaviše, na verovatnoću gestacionog dijabetesa nije uticalo čak ni dugotrajno izlaganje zagađenom vazduhu, već udisanje zagađujućih materija u relativno kratkom, ali značajnom periodu nakon začeća– od pet nedelja pre početka trudnoće i isto toliko posle, piše Lenta.ru.

Do sada nije utvrđen tačan mehanizam nastanka gestacionog dijabetesa usled izloženosti zagađenju vazduha. Međutim, jedna sugestija je da poremećeni metabolizam glukoze, upala i hormonske promene mogu doprineti.

Hipoteza je da zagađivači vazduha izazivaju oksidativni stres u disajnim putevima, što dovodi do hronične upale u celom telu sa iscrpljivanjem antioksidativne odbrane tokom vremena. Ovo remeti signalizaciju insulina i sprečava ćelije da normalno troše glukozu.

(Yumama/T.A.S.)

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

DOKTORKA UPOZORAVA! DECA NE TREBA DA BUDU NAPOLJU KAD JE AEROZAGAĐENJE  Kurir televizija